Vodič kroz sezonu grijanja

Niže temperature i hladni zimski dani su već tu, što znači da je došlo vrijeme da razmislimo o načinu na koji ćemo se grijati i ove zime. Znamo da postoji više vrsta grijanja i da je potrebno odabrati ono što nam najviše odgovara. Ušteda, održavanje, način rada, energetska učinkovitost ili brzina zagrijavanja prostora su neki od faktora koje uzimamo u obzir pri odabiru idealnog načina grijanja za vlastite potrebe.

Upoznat ćemo vas s najučinkovitijim načinima grijanja i njihovim najbitnijim karakteristikama. Nadamo se da ćete nakon čitanja ovog članka moći samostalno procijeniti što vam se sviđa i u kojem smjeru želite ići te na koji način ćete svoj životni prostor ugrijati narednih zima.

Podno grijanje

Prilikom izgradnje ili rekonstrukcije stana ili kuće podno grijanje dominira svojom efikasnošću i udobnošću, a njegova ugradnja danas je moguća u kombinaciji sa svim podnim oblogama. Ravnomjerna temperatura u cijelom prostoru u zimskim danima, kao i tople noge, razlog su zašto se sve više ljudi odlučuje upravo za tu varijantu grijanja, a mogućnost upravljanja svim parametrima s jednog mjesta u stanu ili putem WiFi mreže dodatno pridonosi kontroli i komforu.

Ukoliko se uzme u obzir da takvu vlastitu oazu udobnosti prate i manji mjesečni troškovi energije nego za neki drugi oblik grijanja, s razlogom se pitate kako je to moguće. Odgovor je jednostavan – upravo radi načina rada uređaja koji vam to omogućuju! Nekada se za podno grijanje koristilo kotlove na struju ili razna goriva, kao i direktno električnu energiju putem podnih mrežica ili kabela. Danas dizalice topline isti efekt dostižu trošeći manje energije i stvarajući znatno manje troškove. Uštedi doprinosi i činjenica da je podno grijanje “sporo” pa je potreban približno jedan dan za dostizanje njegovog punog efekta, ali je nakon toga inertno i odlično “drži” toplinu.

Dizalice topline koriste energiju iz zraka, tla ili vode, a radi o načina rada   u prosjeku za 1 kW uložene električne energije daju preko 4 kW toplinske energije! Više o principu rada i tehničkim karakteristikama dizalica topline možete naći na poveznici.

Optimalan rad ostvaruje se grijanjem tople vode u samom sustavu na 30°C – 35°C, a pri takvom režimu Mitsubishi Electric i Gree dizalice topline ostvaruju najvišu energetsku klasu A+++.

Dizalice topline osim za podno grijanje istovremeno se mogu koristiti i za zagrijavanje sanitarne vode u bojleru pri čemu u usporedbi s klasičnim električnim bojlerima troše i do četiri puta manje električne energije.

Za podno grijanje preporučujemo:

Ecodan: 4 -25 kW

Zubadan: 8 – 23 kW

Versati II: 8 – 15,5 kW

Versati III monobloc: 6 – 15,5 kW

Vezuri: 10 – 15,5 kW

 

CENTRALNO grijanje

Ukoliko niste u mogućnosti ugraditi podno grijanje u već postojeći stambeni prostor, drugi vrlo efikasan i udoban način grijanja pomoću dizalice topline je – radijatorsko grijanje. U odnosu na podno, radijatori prostor ugriju u kraćem vremenu, ali je nakon prestanka rada i hlađenje prostora brže.

Budući da toplinski učin radijatora znatno ovisi o temperaturi vode, za njihovo korištenje u kombinaciji s dizalicom topline svakako savjetujemo konzultacije s našim stručnjacima koji će ocijeniti iskoristivost vašeg postojećeg sustava ili predložiti odgovarajući zamjenski.

Sve dizalice topline iz našeg prodajnog programa moguće je koristiti i za radijatorske sustave, ali radi poželjnih karakteristika preporučamo uređaje u nastavku.

Ecodan: 4 -25 kW

Zubadan: 8 – 23 kW

Versati II: 8 – 15,5 kW

Versati III monobloc: 6 – 15,5 kW

Vezuri: 10 – 15,5 kW

 

GRIJANJE I HLAĐENJE VENTILOKONVEKTORIMA

Kupovinom dizalice topline namijenjene grijanju omogućava se i hlađenje prostora, budući da dizalica topline ima predispoziciju za obje navedene funkcije.

Međutim, funkcija hlađenja nije moguća u kombinaciji sa svim uređajima u prostoru pa je tako npr. nije moguće ostvariti u kombinaciji s podnim grijanjem ili radijatorima.

Ventilokonvektori ili „fan coili“ su uređaji u prostoru koji služe grijanju, ali i hlađenju. Riječ je o uređajima koji najviše sliče unutrašnjim jedinicama standardnog klima sustava, a u sebi imaju ventilator kojim topli zrak ispuhuju u prostor radi čega su vrlo učinkoviti i brzi u efektu grijanja.

Radi objedinjavanja funkcije grijanja i hlađenja u praksi se vrlo često koriste.

Forme izvedbe ventilokonvektora su vrlo široke, te postoje uređaji zidne, podne, stropne ili potpuno prikrivene izvedbe.

GRIJANJE I HLAĐENJE KLIMA UREĐAJIMA

Ukoliko vas budžet ograničava za investiranje u sustav grijanja dizalicom topline, predlažemo jednostavan, ali također učinkovit i štedljiv način grijanja. Radi se o „klasičnim“ klima uređajima koji su s godinama razvoja postali puno napredniji i efikasniji.

Do sada smo govorili o dizalicama topline koje toplinu prenose vodom, pa treba napomenuti da su i klasični klima uređaji također dizalice topline koje toplinu u prostor ne prijenose vodom već zrakom.

Osim cijene nabavke, jednostavnost korištenja i održavanja uz vrlo visoku efikasnost glavni su aduti ovakvih uređaja koji mogu biti u mono ili multi split izvedbi ovisno o broju unutrašnjih jedinica spojenih na istu vanjsku. Treba znati da klima uređaji također i griju i hlade.

Iz naše ponude za hladne dane ističemo dva modela koji predstavljaju optimalnu kombinaciju cijene i funkcionalnosti:

GREE

Lomo Regular

 

PRVAK U GRIJANJU!

Izvrstan model koji vas neće iznevjeriti u svim vremenskim ekstremima, bilo riječ o hlađenju ili grijanju. Visoku udobnost prostora osigurava izuzetno tihi rad, Cold plasma ionizator koji će ukloniti čak 90 % bakterija i grinja iz svakog kutka prostorije te pomoću I-Feel funkcije sami birate temperaturu tamo gdje se nalazite.

Mitsubishi electric

MSZ-AP

POWER DC INVERTER

Visoka energetska učinkovitost kombinirana s ultra kompaktnim dimenzijama unutarnje jedinice, koja je kao takva jedinstvena na tržištu. Pri najnižoj brzini ventilatora proizvodi razinu buke od samo 19 dB, osiguravajući izvanrednu zvučnu udobnost.

Iz prezentiranog kratkog pregleda jasno je da svaki način grijanja ima svoje specifičnosti, kao i da ne postoji univerzalno rješenje koje će odgovarati svima.

U ovisnosti o raspoloživom budžetu, ciljanoj razini komfora i namjeni nekretnine moguće je odabrati kombinaciju za grijanje koja seže od dizalice topline s podnim grijanjem i zagrijavanjem sanitarne vode do najjednostavnije varijante s mono split klima uređajem.

Prilikom odabira svakako treba obratiti pažnju i na potrebu za hlađenjem, budući da neke od varijanti omogućavaju i hlađenje iz već ugrađenog sustava, a neke traže dodavanje nezavisnog sustava.

Radi svega navedenog predlažemo da odabir načina grijanja donesete u suradnji s profesionalcima koji će vam ponuditi najbolja rješenja u odnosu na vaše želje i potrebe.
Za savjet se slobodno obratite našim stručnjacima putem niže navedene kontakt forme i rado ćemo vam pomoći!

Zatražite ponudu i savjetovanje