Čišćenje i pravilno održavanje klima uređaja

Za učinkovit i dugotrajan rad bilo kojeg uređaja potrebno ga je pravilno čistiti i održavati. Donosimo vam korake koji su potrebni kako bismo svoj klima uređaj održali u ispravnom stanju te kako bi nam služila što dulje.

  1. Prije početka čišćenja potrebno je isključiti uređaj iz struje kako bi spriječili električni udar.
  2. Prvi korak pri čišćenju klima uređaja je čišćenje vanjske jedinice. Tijekom vremena u vanjskoj jedinici se pod utjecajem vanjskih čimbenika nakuplja prašina, lišće i ostale nečistoće. Njih je moguće očistiti usisivačem ili metlicom, no pri tome treba biti oprezan da ne oštetimo samu jedinicu. Čišćenjem vanjske jedinice ćemo osigurati neometani protok zraka.
  3. Nakon prvog koraka slijedi nam čišćenje unutarnje jedinice klima uređaja. Potrebno je pravilno i redovno očistiti filtere zraka koristeći toplu vodu i blagi deterdžent. Nakon pranja filtere je potrebno osušiti te ponovno postaviti u klima uređaj.
  4. Ukoliko vam se unutarnja jedinica klime nalazi u vlažnom okruženju potrebno je provjeriti prisustvo gljivica i plijesni. Ukoliko primijetite navedeno, uređaj je potrebno očistiti posebnim sredstvima za čišćenje ili se obratiti stručnjaku.
  5. Ukoliko primijetite slabiji rad klima uređaja poželjno je pozvati stručnjaka da provjeri količinu rashladnog sredstva u sustavu.
  6. Posljednji korak je provjera i čišćenje odvodne cijevi. Odvodna cijev koja kondenzat vodi iz unutarnje jedinice prema vani se može začepiti. To će uzrokovati probleme u funkciji uređaj, a može doći i do curenja vode u unutarnjoj jedinici. Ukoliko primijetite da je cijev začepljena možete je očistiti vodom pod pritiskom.

Nepravilnim odražavanjem klima uređaja dolazi do smanjenja učinkovitosti i povećanja potrošnje električne energije. Također se ne preporuča samostalno popravljanje klima uređaja ili korištenje neprofesionalnih servisera jer to može dovesti do još većih problema. Loše izvedeni popravci mogu dovesti do ozbiljnih problema kao što su curenje rashladnog sredstva i oštećenje kompresora, kao i oštećenje elektronike.

Priprema klima uređaja za ljeto je važna kako bi uređaj bio učinkovit i kako bi se izbjegli moguće probleme tijekom sezone korištenja. Pravilno održavanje klima uređaja pomoći će uštedi energije, produžiti vijek trajanja uređaja te osigurati ugodnu i zdravu unutarnju klimu tijekom ljeta.

Ako ste klima uređaj koristili u zimskim mjesecima prebacite ga u ljetni režim rada. Da bi uređaj hladio potrebno je na daljinskom upravljaču klime pritiskati tipku MODE dok se uređaj ne postavi na hlađenje odnosno dok se na zaslonu ne pojavi simbol PAHULJICA ili oznaka COOL. Nakon toga je potrebno postaviti željenu temperaturu koja je minimalno pet stupnjeva niža od temperature prostorije koju želimo rashladiti.

Za besprijekoran i dugotrajan rad vašeg uređaja potrebno je klima uređaj pravilno održavati. Preporuka je da se jednom godišnje obavi dubinsko čišćenje i pregled svih dijelova klima uređaja od strane ovlaštenog servisera. Ukoliko klima uređaj koristite učestalo onda je poželjno barem dva puta godišnje odraditi dubinski servis.